19 Μαΐου: Αφιέρωμα στην γενοκτονία των Ποντίων

2023 γενοκτονία ποντίων

pontos Image

«Ν’ αϊλί εμέν, να βάϊ εμέν…

Τ’ ομμάτια μ’ ντο ελέπνε…»

Αλίμονό μου, κρίμα μου…

Τα μάτια μου τι βλέπουν…

Η 19η Μαΐου του 1919 αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο ηγέτης των Νεοτούρκων και αναμορφωτής του τουρκικού κράτους,  Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ («Πατέρας των Τούρκων»), συνεχίζοντας τον απελευθερωτικό του αγώνα εναντίον των Δυτικών, Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών και Ελλήνων, πραγματοποίησε απόβαση στη Σαμψούντα του Πόντου με στόχο τον ξεριζωμό  του Ποντιακού Ελληνισμού. Η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου  αποτελεί άλλη μια αποφράδα ημέρα του ελληνισμού και μια μαύρη, βάρβαρη στιγμή της ανθρωπότητας.

Θέλοντας και οι μαθητές/-τριες του Σχολείου μας να τιμήσουν  την ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διοργάνωσαν ένα αφιέρωμα που περιείχε την εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων και την προβολή ιστορικών μαρτυριών από την εκπομπή της ΕΡΤ «η μηχανή του χρόνου». Η εκδήλωση έκλεισε με μια συγκινητική έκπληξη, καθώς σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο Λιθοτόπου, ομάδα μαθητών και μαθητριών με  παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές εισήλθε απρόσμενα στο χώρο της εκδήλωσης και χόρεψε ποντιακά τραγούδια. Η συγκίνηση οδήγησε όλο το σχολείο να σηκωθεί και να χορέψει διατρανώνοντας το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών και της ειρηνικής συνύπαρξης ώστε να μην ξαναγραφούν τέτοιες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της στην εκδήλωση την κ. Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Μπογδάνη Χρυσούλα

Φιλόλογος

pontos_collage Image

Previous Post Next Post